Stora skillnader i hälsa hos invånare med och utan flyktingbakgrund
Det visar en ny rapport från Västra Götalandsregionen. Rapporten visar också att skillnaderna ökar efter tid, framför allt i yngre medelåldern.
Foto: Yanan Li
Rapporten ”Invånare med respektive utan flyktingbakgrund i Västra Götaland – jämförelse av vårdkonsumtion, diagnosförekomst samt utveckling över tid” publiceras av Västra Götalandsregionen, Koncernkontoret. Den har tagits fram för att bedöma behov av hälso- och sjukvård respektive tandvård hos invånare med flyktingbakgrund.
Högre sjuklighet
Rapporten visar bland annat att invånare med flyktingbakgrund har betydligt högre förekomst av högt blodtryck och diabetes, som dessutom debuterar i yngre åldrar. Skillnaderna ökar efter antal år i landet och framför allt i yngre medelåldern. Invånare med flyktingbakgrund söker generellt sett mer somatisk vård jämfört med övriga invånare, sannolikt på grund av en högre sjuklighet i gruppen.
Samtidigt visar rapporten att ensamkommande barn med flyktingbakgrund söker mer psykiatrisk vård jämfört med andra barn och att diagnosen PTSD nästan är 30 gånger vanligare hos dessa barn. I en tidigare rapport om ”Asylsökandes hälso- och sjukvårdskonsumtion i Västra Götaland” framkom att asylsökande sannolikt inte får den vård de behöver.
Rapporten baseras på 50 000 folkbokförda personer mellan 0 och 69 år i Västra Götaland som tidigare varit asylsökande. Data är hämtade från vårddatabasen Vega, Akutdatabasen och Statistiska Centralbyrån.
Senaste nyheterna
- Ny kartläggning: Så använder kvinnor med migrationserfarenhet preventivmedel
- Kulturkompetens bidrar till god vård i äldreomsorgen
- Ätstörningar och migration – hur hänger de samman?
- Psykosocialt stöd för ukrainska flyktingar
- Ny webbplats: könsstympning.se
- Så upplever kvinnor traumabehandlingen
- Anhörigdag: Är du orolig för någon som mår dåligt?
- För ST-läkare: Metis-kurs i transkulturell psykiatri
- Skilda världar – stor kartläggning av integrationen i Sverige
- Migranter drabbades hårdare av pandemin – men vaccinet minskade ojämlikheten