Migrationsverkets bedömning är alltid framåtsyftande – det vill säga, de ger uppehållstillstånd om en person som utvisas riskerar att återigen utsättas för tortyr. Tidigare tortyr anses öka sannolikheten att det händer igen, och har patienten via ditt intyg ”gjort sannolikt” att hen torterats får Migrationsverket ett utökat utredningsansvar. Då måste myndigheten visa att det inte finns risk att patienten utsätts igen.
Även om Migrationsverket tror på patientens berättelse, som din dokumentation styrkt, kan de göra bedömningen att patienten inte kommer skadas igen – exempelvis för att det skett en regimförändring sedan patienten flydde.
Ett avslag kan också handla om att det juridiska ombudet inte har kunnat visa vem förövaren var, då kan Migrationsverket bedöma att skadorna kan ha uppkommit vid en ”vanlig” misshandel. Om myndigheten misstänker att så är fallet ska de först initiera en mer omfattande expertutredning, helst en utredningen enligt det så kallade Istanbulprotokollet. Där kan exempelvis patientens psykiska ohälsa styrka, alternativt försvaga, i trovärdigheten i hens berättelse.
Nyligen har Europadomstolen dock slagit fast att utvisningar av tortyrskadade kan hindras även om patienten inte bedöms riskera tortyr. Det har då berott på att hemstaten inte kan erbjuda viktig rehabilitering, somatisk eller psykologisk.