Visa i journalen att din patient varit utsatt för tortyr. Det gör du med ICD-10-SE-koden Y07.3 eller Z65.4.
Oavsett vilken kod du väljer kan den vara till hjälp för patienten som slipper berätta om sina tortyrupplevelser upprepade gånger.
Koden hjälper också andra vårdgivare som kan förbereda sig inför mötet med dessa patienter. Dessutom ger den vårdens beställare ett bättre underlag att planera vårdkedjan för patientgruppen.
Kod Y07.3
Koden Y07.3 – ”Misshandel utövad av myndighet”– är en orsakskod du använder som tilläggskod i ICD-10 för patienter vars tortyrskador är direkt orsak till vårdbesöket.
Det kan vara tortyröverlevare som söker vård för PTSD eller smärta som orsakats helt eller delvis av tortyrupplevelsen. Du kan använda Y07.3 oavsett huvudkod. Om patientens ohälsa kodas enligt kapitel 19, "Skador, förgiftning och vissa andra följder av yttre orsaker", bör alltid en kod från kapitel 20, i det här fallet Y07.3, användas enligt Socialstyrelsen. Ibland kan övriga Y07 passa din patients berättelse bättre, som när du saknar information om misshandelns syfte eller förövare.
Kod Z65.4
Även om din patient inte söker vård för skador som en direkt följd av tortyr, kan informationen om att hen varit utsatt ändå vara viktig att uppmärksamma/notera. Då använder du koden Z65.4 – ”Offer för brott och terrorism” – där exemplet i ICD är just tortyroffer. Z-koden hittar du i kapitel 21 i ICD-SE-10, som innehåller koder att användas ”när ett förhållande eller problem har betydelse för en persons hälsotillstånd men inte kan anses vara en aktuell sjukdom eller skada”.
Z-koden fyller flera syften
Z-koden passar exempelvis vid hälsoundersökningar där vårdkontakten inte beror på tortyrupplevelsen men denna tilläggsinformation bör finnas i journalen. Då uppmärksammas annan vårdpersonal på omständigheterna och kan anpassa sitt bemötande – kanske behöver patienten akut vård och ambulans men blir skräckslagen av att läggas på bår eller om det krävs tvångsåtgärder inom slutenvården.
Att det finns en Z-kod kan även vara relevant i vardagliga situationer, som i en bedömningssituation där fråga-svar-sekvenser påminner om förhör eller när patienter som blivit tvångsmedicineratde under tortyr nu inte följer sin farmakologiska behandling.