Transkulturell psykiatri, ny bok av Sofie Bäärnhielm
Om en patient säger att han har ormar i magen, kan det vara ett tecken på psykos? Eller är det bara ett sätt att beskriva oro, som att ha ”fjärilar i magen”?
Människor med vitt skilda bakgrunder och olika sätt att berätta om psykisk ohälsa och sina problem kommer till psykiatrin idag. Många har erfarenhet av krig, tortyr och andra svåra livsomständigheter.
Denna bok tar ett heltäckande grepp på kulturella faktorers betydelse för bemötande, diagnostik och behandling av olika psykiatriska tillstånd. Fokus ligger på kommunikation och att känna igen och förstå psykisk sjukdom trots kulturella skillnader. Författaren, Transkulturellt Centrums enhetschef, beskriver också hur sociala villkor, migration och flyktingskap i sig påverkar den psykiska hälsan, liksom viktiga aspekter vid arbete med tolk. Teori varvas med belysande exempel ur den kliniska vardagen.
Transkulturell psykiatri ger en angelägen och grundläggande introduktion till ämnet för studerande såväl som yrkesverksamma inom primärvård, psykiatri, kommunens socialpsykiatri och även för andra intresserade. Utgiven av Natur & Kultur, 2014.
Senaste nyheterna
-
Frukostmöte: Hjälpmedel för givande samtal
-
Webbinarium: Mat och kultur genom livet
-
Nytt uppdrag för centret
-
Ny kanadensisk webbplats om transkulturell psykiatri
-
Ny avhandling om samer och självmord
-
Vårens utbildningsprogram
-
Webbinarium: Ett år med covid-19
-
Kan transkulturell psykiatri och Global Mental Health lära av varandra?
-
Webbinarium: Samers rätt – med fokus på vården
-
Har tandvården kunskap att upptäcka och behandla tortyrskadade patienter?