I Sverige tar de flesta del av mammografi – utom kvinnor som mig
Vår kollega Fatuma Mohamed beskriver i en debattartikel i brittiska The Guardian hur kvinnor med migrationsbakgrund sticker ut i svensk – i övrigt mer positiva – cancerstatistik.
Sverige har ett av de högsta canceröverlevnadstalen i Europa, särskilt för bröstcancer. Av de cirka 8 000 kvinnor som årligen diagnostiseras med bröstcancer överlever åtta av tio. En förklaring kan vara tidig upptäckt via den kostnadsfria mammografin som alla kvinnor 40–74 år blir erbjudna vartannat år. 2019–20 undersöktes 95 procent av målgruppen, vilket är den högsta andelen av alla OECD-länder.
Lågutbildade kvinnor med migrationsbakgrund har mindre risk för bröstcancer i än svenskfödda och högutbildade – men betydligt högre dödlighet. Det senare har samband med att bara 60 procent går på mammografi, jämfört med 80 procent svenskfödda enligt Bröstcancerförbundets undersökning.
Bristande svenskkunskaper är en av anledningarna, då detta gör det svårare att ta till sig information och förstå undersökningens syfte. Trots det finns inte mycket hälsoinformation på exempelvis somaliska, arabiska, urdu, persiska, amhariska och tigrinja – och ingen alls om mammografi.
Många undviker även undersökningen eftersom de inte vet om den kommer utföras av en kvinna eller man. En del förstår inte varför de ska besöka vården om de inte är sjuka, andra är från länder där mammografi inte ens existerar eller är väldigt dyrt.
Fatuma önskar att fler som möter utrikesfödda kvinnor passar på att informera om vikten av mammografi – inte bara vårdcentraler. Och ska hälso- och sjukvården öka antalet mammografibesök och canceröverlevare behöver de kommunicera på språk som målgruppen kan förstå.
Läs Fatumas artikel i The Guardian
Publicerad 2024-08-30
Senaste nyheterna
- Ny workshop: Komplex PTSD – utredning, differentialdiagnostik och behandling
- Webbutbildning för vårdpersonal: Same i Stockholm
- Om vaccinationer för gravida – på flera språk
- Ny studie: Intensivbehandling av trauma ger stor effekt
- Studie: Att söka asyl som gay eller bisexuell man är krävande
- Läs maj månads nyhetsblad
- Vem är jag imorgon? Stöd när asylansökan avslås
- Ersta sjukhus startar mottagning för personer med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
- Unga hbtq-personer särskilt utsatta i en hederskontext
- Vi söker en specialistläkare i psykiatri