Mot den här bakgrunden genomför Transkulturellt Centrum – Region Stockholms kunskapscentrum för frågor som rör hälsa, kultur och migration – en intervjustudie med titeln ”Att vara sverigefinne i Stockholm: Psykisk hälsa, vårderfarenheter och vårdbehov”.
- Artiklar och rapporter
- Att arbeta med tolk
- Filmade föreläsningar
- Film som stöd i patientmötet
- Nyhetsbladet
- Om vård som inte kan anstå
- Tryckt material
- Vård till personer som flytt kriget i Ukraina
- Våra faktablad
- Våra projekt
- Kunskapsstöd
- Våra projekt
- Befintlig sida: Att vara sverigefinne i Stockholm: Psyki...
Att vara sverigefinne i Stockholm: Psykisk hälsa, vårderfarenheter och vårdbehov
Sverigefinnar är en av fem nationella minoriteter i Sverige, vid sidan av samer, tornedalingar, romer och judar. Region Stockholm är en av tolv regioner som utgör så kallade finska förvaltningsområden.
Detta innebär bland annat att regionens sverigefinnar uttryckligen har rätt att använda det finska språket i kontakt med olika myndighetsinstanser och att de ska ges möjlighet till inflytande och samråd i frågor som berör dem.
Hälso- och sjukvården behöver större kunskap om de nationella minoriteternas hälsoläge och ökad kompetens i dessa frågor, liksom språk- och kulturkompetens i bredare bemärkelse. Hur ser sverigefinnar i Region Stockholm på hälsa och välfärd, särskilt psykisk hälsa? Vad har sverigefinnar för erfarenheter av kontakt med hälso- och sjukvården? Och hur skulle den sverigefinska gruppen önska att vården utvecklades?