- Våra kunskapsområden
- Tortyrskador
- Befintlig sida: Ny sida
Remittera vidare
Ingen ingress än.
Vuxna, från 18 år
Personer som visar tecken på trauma och eller PTSD ska i första hand vända sig till vårdcentralen. Där kan man få en remiss till den psykiatriska specialistvården hos någon av regionens vårdgivare med det geografiska områdesansvaret.
Eftersom avtalen med vårdgivarna förhandlas om regelbundet är det viktigt att kontrollera vad som gäller via Vårdgivarguiden.
- Patienter med PTSD eller CPTSD utan hög grad av samsjuklighet efter sexuellt våld, krig, tortyr eller andra migrationsrelaterade traumatiska händelser kan även remitteras till Ersta traumabehandling för behandling. Det är en mindre verksamhet som tar emot remisser från primärvården och specialistpsykiatrin.
- Patienter med svårbehandlad PTSD erbjuds vård av Psykiatri Sydväst (inom Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO).
- Patienter med traumarelaterad psykisk sjuklighet efter sexuellt våld kan remitteras till specialistpsykiatrin hos Psykiatri Sydväst (inom Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO).
Det geografiska områdesansvaret begränsar inte patientens fria val att välja utförare av öppenvård.
Barn och unga, upp till 18 år
Barn och ungdomspsykiatrisk specialistvård – BUP
BUP vänder sig till personer som behöver specialiserad öppen- eller slutenvård i barn- och ungdomspsykiatrin, inklusive deras familjer.
De tar emot remisser från:
- Vårdcentraler
- Barnavårdscentraler
- Elevhälsans medicinska insats
Och återigen – se Vårdgivarguiden för aktuella avtal.
BUP Traumaenhet
På traumaenheten tar BUP emot patienter som remitterats från de lokala BUP-enheterna. I deras verksamhet ingår också Barnahusteamet och Flyktingteamet.
Att hantera information och sekretess
När du arbetar med migranter – i synnerhet barn och familjer – är det viktigt att vara försiktig med informationsöverföring och vara uppdaterad när det gäller sekretess. Sekretesslagarna är krångliga ibland, men att lämna ut information på felaktig grund kan vara brottsligt. Prata gärna en jurist om du känner dig osäker.
Du bör ha särskild uppmärksamhet i kontakten med myndigheter, som kan ha annan informationsplikt till Polisen eller Migrationsverket än vad vården, tandvården, skola och socialtjänst har.
Tortyrskadeutredning enligt FN:s Istanbulprotokoll
Om den du möter behöver utreda tortyrskador kan ni vända er till Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Uppsala. De erbjuder hjälp oavsett patientens juridiska status.
Vill du veta mer?
Det kan vara svårt att veta vilken juridisk status som ger rätt till vilken vård, och vem som ansvarar för att erbjuda vården.
Tveka inte att kontakta Röda Korset ovan eller oss på Transkulturellt Centrum om du känner dig osäker på, eller vill veta mer om, rätten till vård och behandling för patienter med tortyrerfarenheter.