Sverigefinnars hälsa i Region Stockholm: Ny rapport om vårderfarenheter och behov

  • 2024-04-16

  • 13 - 16

  • Digitalt via Teams

Sverigefinnar är en av våra fem nationella minoriteter vid sidan av samer, tornedalingar, romer och judar. För drygt ett år sedan fick vi uppdrag av Region Stockholm att göra en intervjustudie bland regionens sverigefinnar, för att utforska gruppens erfarenheter och behov när det gäller hälsa, ohälsa och vård.

Bakgrunden är att den sverigefinska gruppens hälsa tenderar vara sämre än den övriga svenska befolkningens, både kroppsligt och psykiskt. Nu presenterar vi intervjustudiens resultat och lyssnar på sverigefinska röster genom våra gäster från vård och omsorg

Psykolog Mona Lindquist och psykiatriker Mattias Strand berättar om sina fynd från projektet. Representanter från Sverigefinska riksförbundet som varit med att utforma projektet detar också.

Dagens gäster:

  • Sjuksköterska Irina Tervo och enhetschef Lena Strandberg på Finska vuxenpsykiatriska mottagningen i Region Stockholm presenterar sin verksamhet .
  • Psykolog och biträdande enhetschef Karin Rådberg Lundvall berättar om arbetet hos BUP:s finska team.
  • Marjo Tuomi och Annelie Johansson beskriver Stockholms stads uppdrag i  frågor som rör sverigefinska äldre, inom ramen för stadens arbete med nationella minoriteters rättigheter.

Nivå: Bas

Målgrupp: Alla som är intresserade av ämnet.

Det här kan du förvänta dig: Lära dig mer om sverigefinnars erfarenheter av hälsa och ohälsa och hur deras rättigheter som nationell minoritet kan tillvaratas inom vård och omsorg.

Sista anmälningsdag: Ingen, men du behöver anmäla dig för tillgång till länk.

Läs mer här

Transkulturellt centrum, Utbildning, Bas