- Utbildning och nätverk
- Befintlig sida: Lunchföreläsning: Minoritetsstress, rasi...
Lunchföreläsning: Minoritetsstress, rasism och hälsa ur ett vårdperspektiv
Så kallad minoritetsstress är en särskild form av stressbelastning som kan drabba människor som hör till en nedvärderad grupp i samhället. Begreppet minoritetsstress myntades för att beskriva hbtqi-personers erfarenheter, men är också högst relevant för exempelvis personer som lever med en funktionsvariant eller utsätts för rasism.
Till minoritetsstressen bidrar strukturell ojämlikhet, fördomar och medvetna eller omedvetna kränkningar som minoriteter möter så gott som dagligen. Det orsakar i sin tur en ständigt förhöjd stressberedskap utöver den vanliga stress vi alla kan uppleva. Minoritetsstress har visat sig medverka till såväl psykisk ohälsa som hjärt-kärlsjukdom och andra somatiska åkommor.
På lunchföreläsningen tar vi upp frågor som: Hur och varför uppstår minoritetsstress? Hur påverkas den som upplever minoritetsstress? Och hur kan vi i vården bidra till att minska risken för minoritetsstress och hjälpa våra utsatta patienter?
Föreläsare
Hanna Wallensteen är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i psykologisk behandling och psykoterapi samt föreläsare.
Nivå: Bas = inga förkunskaper krävs
Det här kan du förvänta dig: Fördjupad kunskap om hur minoritetsstress och rasism påverkar hälsan, och hur vi kan förändra mönstret.
Målgrupp: Alla som är intresserade av ämnet.
Sista anmälningsdag: Ingen, men du behöver anmäla dig för tillgång till länk.