- Artiklar och rapporter
- Att arbeta med tolk
- Filmade föreläsningar
- Film som stöd i patientmötet
- Nyhetsbladet
- Om vård och tandvård som inte kan anstå
- Tryckt material
- Vård till personer som flytt kriget i Ukraina
- Våra faktablad
- Våra projekt
- Kunskapsstöd
- Befintlig sida: Så samarbetar vårdcentralen med Transkul...
Vårdcentralens samarbete med Transkulturellt Centrum – för bättre patientkontakt
Fisksätra är präglat av stor mångfald – unikt i Nacka kommun, säger Sari Saade och Marie Pilhjerta som är vårdcentralens enhets- respektive verksamhetschef. Av drygt 4 000 listade patienter har många utländsk bakgrund och varierande kunskaper i svenska.
Foto: Hani Glaidos
Till patienternas hälsoutmaningar hör bland annat barnobesitas, diabetes, KOL och funktionell smärta. För vårdcentralens 15 medarbetare är kommunikationen med patienterna en av utmaningarna. Hur säkerställer man att viktig information verkligen når fram? Exempelvis så diabetiker förstår vikten av att ta insulinet och följa kostråden.
– Vilka är våra hinder? Vad behöver vi lära mer om? Det frågade sig kollegorna, som alla vill bidra till att nå sina patienter på ett effektivare sätt.
Även om patienter med begränsad svenska bokar tolk uppstår ofta missförstånd i samtalen, och än mer under telefonrådgivning.
Mer än en vårdcentral
Fisksätra vårdcentral är på många sätt mer än en vårdcentral. Personalen fungerar ibland som mellanhand i patienternas kontakter med andra myndigheter eller instanser, både regionala och kommunala. De har till exempel samarbetat med kommunens biståndshandläggare och arbetsmarknadsenhet, den sistnämnda för att hjälpa patienter till arbete.
– Att patienterna har möjlighet att vara delaktiga i sin egen vård är en annan viktig del i arbetet, säger Marie, men också att uppmuntra och stärka deras egna förmågor.
Neutral mötesplats med högt förtroende
Foto: Hani Glaidos
Marie och Sari berättar att Fisksätraborna ser vårdcentralen som en neutral plats, exempelvis jämfört med socialtjänsten, och vänder sig gärna hit. De åker sällan någon annanstans för vård, även om man – som systemet är uppbyggt – förväntas göra det för att få specialistvård.
– Vi kan snarare beskrivas som en ”glesbygdsvårdcentral” – och behöver fler aktörer på plats, säger Marie. Det vore också positivt att få nätverka med andra vårdcentraler, dela lärdomar och hjälpas åt.
Därför kontaktade de oss
Baserat på de kommunikativa utmaningarna och känslan av att upprepa sådant som inte ger resultat, hoppades Marie och Sari att vi kunde vara en bra samarbetspartner för fortbildning, nya idéer och bättre patientkontakt. I slutet av januari inledde vi vårt gemensamma arbete.
– Vi behövde dessutom reda ut våra egna halvsanningar och fördomar, säger Marie. Transkulturellt Centrums workshoppar, och den reflektiva process som ingår, gav oss utrymme till det.
Att få reflektera tillsammans har under våren blivit en plats som skapar trygghet för personalen, men också en ny gruppdynamik med god inverkan även på deras egna patientmöten.
Marie och Sari betonar vikten av att få fortbildas på hemmaplan och hjälpen att dra igång diskussioner, bland annat om hur personalen definierar olika begrepp och ord.
– Hur ser vi exempelvis på ordet “respekt” i ett kollegialt sammanhang, respektive i ett patientmöte?
Kulturformuleringsintervjun – en ögonöppnare som gav förståelse
Verktyget Kulturformuleringsintervjun (KFI), som en av workshopparna lärde ut, beskriver Marie som en ögonöppnare.
– Det hjälper en att förstå andra såväl som sig själv.
Efter fem workshoppar med mycket självrannsakan hos personalen följde en ny vardag med större öppenhet att prata om svåra saker. Både hon och Sari ser en koppling mellan den ökade självinsikten och mer medvetna patientmöten.
Personalen vågar också vara nyfiknare i patientmötet och ställa fler frågor.
– Vi får inte utgå ifrån att patienten inte förstår, men vi måste anpassa hur vi kommunicerar, säger Marie.
Hälsokommunikatörerna bidrar till helheten
Transkulturellt Centrums hälsokommunikatörer, med egen migrationsbakgrund, har hjälpt till att nå patienter med anpassad information som det inte alltid finns tid för under ett vårdbesök.
Marie berättar hur viktiga hälsokommunikatörernas insatser varit, genom att fånga upp patienter i väntrummet, i centrum och samla grupper för att prata om hälsa i olika former.
– Det går att göra skillnad när man når fler och tillsammans kan vi erbjuda patienterna mer av det de behöver veta om hälsa – ge dem en helhet.
Avslutningsvis vill Sari och Marie göra ett medskick till andra vårdcentraler:
– Bjud in Transkulturellt Centrum och se att till fortbildningen är tillgänglig för hela arbetsgruppen, över alla professioner.
Så här säger våra egna kollegor om samarbetet
Våra två medarbetare, Joakim och Linnéa, som hållit i arbetet på vårdcentralen är också positiva.
– Det bästa har varit deras stora engagemang och vilja att utveckla kommunikationen med patienterna. De vill verkligen det bästa för sina patienter och därför jobbar de just här.
Något av terminens innehåll
Joakim och Linnéa förklarar hur lärorikt det varit även för dem och så roligt att få följa Fisksätra-kollegornas vardag. Där har de bland annat pratat om vad kulturell kompetens är, vilket stöd den ger i arbetet och hur strukturella faktorer (som bakgrund, livsvillkor och ekonomi) kan påverka patientens vårdsökande.
– Personalen har också jobbat med olika patientfall, gjort gruppövningar, diskuterat och reflekterat. Terminens sista träff bjöd på inspirerande exempel från andra vårdcentraler och pedagogiska case kopplade till samma kontext som Fisksätra.
De tycker att hälsokommunikatörernas parallella insatser, som inleddes med att "ta tempen" på patienter i väntrummet, haft stor effekt.
– Och så givande att arbeta tillsammans med hälsokommunikatörerna på ett sånt konkret sätt för första gången, säger Joakim och Linnéa, som nu ser fram emot höstens fortsatta samarbete i Fisksätra.