- Artiklar och rapporter
- Att arbeta med tolk
- Filmade föreläsningar
- Film som stöd i patientmötet
- Nyhetsbladet
- Om vård som inte kan anstå
- Tryckt material
- Vård till personer som flytt kriget i Ukraina
- Våra faktablad
- Våra projekt
- Kunskapsstöd
- Filmade föreläsningar
- Befintlig sida: ACE-föreläsning
ACE - hur svåra händelser i barndomen påverkar hälsan i vuxen ålder
En föreläsning med Anna Luise Kirkengen, läkare, specialist i allmänmedicin och professor i samhällsmedicin vid universitetet i Tromsö, Norge. Hon forskar även vid Akershus universitetssjukhus. ACE står för Adverse Childhood Experiences, det vill säga hur svåra händelser i barndomen kan påverka sociala relationer, hälsa och välmående på lång sikt.
Beskrivning
Kirkengens forskning omfattar ett stort antal artiklar och böcker om hur påfrestande upplevelser och kränkningar i barndomen påverkar hälsa och sjukdomstillstånd i vuxen ålder. I den här föreläsningen ger hon den teoretiska bakgrunden, tillsammans med några fallbeskrivningar. Hon redogör för vad våld och övergrepp tidigt i livet kostar rent ekonomiskt - men framförallt de mänskliga och humanitära konsekvenserna för de som drabbats.
Enligt ACE-forskningen har personer med flera svåra barndomsupplevelser ökad risk för psykiska och fysiska sjukdomar som påverkar hälsan senare i livet. Det går att screena efter tidiga och svåra upplevelser och beräkna en persons risk att råka ut för ohälsa.
Till svåra barndomsupplevelser räknas fysisk och emotionell misshandel, sexuellt utnyttjande, familjevåld, föräldrarnas skilsmässa, psykiskt ohälsa eller missbruk hos en förälder eller en förälder som suttit i fängelse. Personer med dessa ACE:s i bagaget löper större risk för ohälsa, missbruk och utanförskap. Man har även kunnat konstatera ökad risk för fetma, diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, depression och självmordsförsök bland dem som hade erfarenheter av våld och övergrepp i barndomen. Det här visar ACE-forskning som inleddes i USA för mer än 20 år sedan.