Vår hälsoinformatör i Almedalen
Fatuma bjöds in för ett panelsamtal om konspirationsteorierna som fick många att avstå vaccin under pandemin. Hur kommunicerar vi med dem som kanske tror på falsk information? Fatuma – som möter allmänheten i deras närområde – har stor erfarenhet av sådan kommunikation.
Seminariet "Alternativa fakta – ett hot mot folkhälsan?" arrangerades av Smer (Statens medicinsk-etiska råd). För att allmänheten ska ha förtroende för samhällets insatser för att bekämpa en pandemi behövs en fungerande kommunikation, detta för att målgruppen ska ta till sig den fakta – och de värderingar – som beslut och bedömningar grundas på. Vilket ansvar och vilka möjligheter har sjukvården, forskare och myndigheter att bemöta alternativa fakta? Hur bör vi kommunicera när desinformation sprids?
Fatumas erfareheter
Under pandemin ansvarade hon för ett projekt där ett antal personer med stort lokalt nätverk utbildades till hälsoinformatörer, för att sedan sprida kunskap om vaccinet och besvara invånarnas frågor. Totalt har 15 områden i Stockholms län ingått i projektet, och efter många månaders arbete var vaccinationsgraden här i nivå med andra stadsdelar i Stockholm.
– Att vara tillgänglig, lyssnade och ha tålamod har varit nyckelfaktorer för att bygga upp tillit, säger Fatuma.
Se och lyssna på panelsamtalet.
Medverkande
Sven-Eric Söder (moderator), ordförande i Smer, Mikael Sandlund, sakkunnig och professor i psykiatri, Smer, Annika Rabo, professor i socialantroplogi, Stockholms universitet, Göran Collste, professor em i tillämpad etik vid Linköpings universitet och sakkunnig på Smer, Fatuma Mohamed, projektledare och häsloinformatör i Region Stockholm.
Publicerad 2022-07-06
Senaste nyheterna
-
Viktigt med genusperspektiv i asylprocessen
-
PTSD och traumatisk hjärnskada kan påverka tortyröverlevares liv lång tid efter flykt
-
Kvinna till Kvinna startar projekt i Sverige
-
Nyinsatt lunchföreläsning: Psychiatry in Ukraine before and during the war
-
Ny i Sverige med funktionsnedsättning – broschyr på 9 språk om att söka stöd
-
Vård som inte kan anstå – vad gäller?
-
"Mitt hjärtas syster" – kvinnors erfarenheter av krig, trauma och flykt
-
Rapport: Nyanlända ensamstående mammors röster
-
Asylsökande söker vård i senare skede
-
Vårens utbildningsprogram är här