Ny bok om psykisk hälsa hos flyktingar: berättelser, bemötande och verktyg
Flyktingar löper större risk för psykisk ohälsa än den inhemska befolkningen, men får vård i mindre utsträckning. Distriktsläkaren har svårt att förstå varför den äldre kvinnan med smärtproblem inte blir hjälpt av behandlingen – förrän hon berättar om oron för sonen som är kvar i kriget. SFI-läraren förstår inte varför eleven inte klarar att lära sig ett enda ord svenska – förrän han berättar om tortyren i fängelset.
I sin bok beskriver vår tidigare kollega Maria Sundvall migrationsprocessen i Sverige och hur situationen ser ut i dag. Hon diskuterar sambandet mellan in- och utvandring och psykisk ohälsa, trauma och suicid, men också vad som utmärker den resiliens man kan se hos många med migrationsbakgrund. Maria tar även upp de kulturella faktorer som påverkar mötet mellan yrkespersoner och flyktingar samt vikten av att utforska varje individs subjektiva berättelse för att nå förståelse.
Med hjälp av bokens konkreta verktyg kan olika yrkesgrupper väva samman sociala, psykologiska och kulturella perspektiv till en psykosocial helhetsbedömning som kan ligga till grund för en mer jämlik och icke-diskriminerande vård.
Boken vänder sig till vårdpersonal och studerande vid medicinska utbildningar, socialsekreterare, lärare, arbetsförmedlare och personer i frivilligorganisationer som stödjer flyktingar.
Mer om "Psykisk hälsa hos flyktingar: berättelser, bemötande och verktyg" hos Adlibris.
Publicerad 2024-11-01
Senaste nyheterna
- Vi söker en handläggare med erfarenhet av systemförvaltning
- Ny SCB-analys: Utrikes och inrikes föddas syn på kommunen och samhället
- Filmvisning: Eyes on Ukraine
- Ny rapport: Utlandsadopterade möter okunskap i vården
- Rapport: Jämlik förlossning
- Nytt faktablad: Ätstörningar, migration och kultur
- Var med på digital konferens: Hälsofrämjande insatser för nyanlända
- Ny bok om att bemöta psykiskt trauma
- Migranters välbefinnande – i samspel med befolkningens attityder till migration
- Ny workshop: Komplex PTSD – utredning, differentialdiagnostik och behandling