Normen utmanades av en grupp pappor – då försvann könsstympningen
Enligt Unicef har antalet flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning ökat med 15 procent de senaste åren, men på flera håll i världen kämpar föräldrar mot traditionen. – Min pappa sa till mig att inte acceptera könsstympning, säger 16-åriga Fatou i Senegal.
Över 230 miljoner flickor och kvinnor lever med konsekvenserna av könsstympning i flera länder i Afrika, Mellanöstern och Asien. På vissa håll har förfarandet minskat, men på grund av en stor befolkningsökning drabbas ändå allt fler flickor.
Däremot har traditionen i princip försvunnit i några mindre samhällen i sydöstra Senegal sedan en grupp pappor börjat utmana normerna. De arbetar för att skydda flickorna mot könsstympning och kämpar för att de ska få gå i skolan.
Fatous pappa heter Bamba, en traditionell historieberättare, radiopratare och bonde. Han är med gruppen, vars syfte är att stötta mäns samtal om flickors rättigheter, jämlikhet, utbildning och könsstympningens följder.
Numera tycker Bamba att könsstympningar inte har någon plats i ett allt mer modernt samhälle. Tidigare ansågs det att en icke könsstympad kvinna inte hade något värde, säger han.
– Då trodde även jag att det var normalt att en flicka stympades, det var något som måste göras, säger han.
Gruppen startade för fem år sedan, bland annat av organisationen Plan International. I den ingår nyckelpersoner som kan ha stort inflytande på andra och som får information om de risker och skador könsstympning innebär.
Läs mer om arbetet mot könsstympning (Svenska Dagbladet)
Publicerad 2025-02-14
Senaste nyheterna
- Vår kollega Fatuma om den ojämlika livslängden
- Segregation – är det ett problem?
- Vägledning: Utskrivning av person utan tillstånd som behöver insatser från Socialtjänsten
- Här står 1300 nya svenskar i kö för att få en kompis
- Rapport: Papperslösa blir utan viktiga mediciner
- Nytt stödmaterial för att prata om rasism
- Vi söker en ny chef
- Rapport: Papperslösa blir utan viktiga mediciner
- Ny rapport: Segregation och likvärdighet i förskolan
- Unikt arbetssätt i Bergsjön: ”Vi kan säga ärligt att vi ger personcentrerad vård”