Kulturkompetens bidrar till god vård i äldreomsorgen

Samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar är Sveriges fem nationella minoriteter, vars behov hälso- och sjukvården har särskilda skyldigheter att tillgodose. Därför har Fruängsgårdens äldreboende i Stockholm ett minoritetsombud.

– Min uppgift är att erbjuda våra boende det vi är ålagda enligt minoritetslagen, säger minoritetsombudet Tanja Kinnari, specialistutbildad undersköterska inom demens.

Om någon från de nationella minoriteterna flyttar in ser Tanja vad hon kan göra, utifrån den personens behov. En sverigefinsk kanske vill läsa finska böcker eller lyssna på finsk musik, eller prata med någon på sitt modersmål.

– Det är lättare att ordna en samtalspartner för finskspråkiga än för samer, säger Tanja.

Minoriteternas rättigheter till trots, kan det alltså vara svårt för äldreomsorgen att fullfölja uppdraget fullt ut. Tanja har ett stort engagemang och gör allt hon kan för de boende. Under den Samiska språkveckan i höstas fick de ta del av olika samiska aktiviteter, följt av en samisk festmåltid som final. 

Elias Torkelsson, 89, satte menyn. Han växte upp i en fjällby i Härjedalen, kom till Stockholm när han var 16 år och flyttade till Fruängsgården för några månader sedan. Nu njuter de boende av en renskavsgryta med mandelpotatis och rårörda lingon.Efterrätten består av vaniljglass och nykokad hjortronsylt

– Det här är en historisk dag, för första gången serveras renskavsgryta gjord på äkta samiskt vis i Fruängsgården, säger Tanja och tackar dem som hjälpt till.

Hennes hjälpare är Elias Torkelssons syster Aila Goldring som beställt renkött av god kvalitet och lagat maten tillsammans med Inger Bergendorff, också same som har sin man på Fruängsgården. Åsa Virdi Kroik, med täta band till Elias, har också bidragit.

– Elias är min fars gamle vän ända sedan de gick nomadskola när de var små. Han har betytt mycket för mig. Som hemspråkslärare har han lärt både mig och min dotter samiska, berättar hon.

Mitti Stockholm berättar mer om festmåltiden och arbetet på Fruängsgården.

Publicerad 2023-11-17