Glapp mellan medvetna och omedvetna attityder mot minoriteter
Det är betydande skillnad mellan vad vi tror att vi anser om minoriteter och vad vi tänker spontant, enligt en ny doktorsavhandling i sociologi. De omedvetna fördomarna kan ha långtgående konsekvenser för hur minoriteter behandlas i samhället, menar Filip Olsson som skrivit avhandlingen.
Hans avhandling “Culture and implicit cognition: On the preconscious nature of nationalism and prejudice” undersöker attityder till minoritetsgrupper och nationalism. Den består av tre studier vars resultat avslöjar ett tydligt glapp mellan medvetna och omedvetna inställningar.
Den första studien fokuserar på uppfattningar om muslimer före och efter tre terrorattacker i Frankrike. Resultaten visade att de medvetna attityderna inte förändrades alls, vilket även överensstämmer med tidigare forskning.
Eftersom det förvånade Filip Olsson bestämde han sig för att undersöka omedvetna fördomar. Och där såg han att det fanns en förändring – studiedeltagarnas spontana reaktioner på muslimska kännetecken blev mer negativa efter attackerna. Förändringen förekom inte bara i Frankrike utan också globalt.
Läs vidare om avhandlingens resultat (Stockholms universitet)
Publicerad 2025-01-24
Senaste nyheterna
- Vår kollega Fatuma om den ojämlika livslängden
- Segregation – är det ett problem?
- Vägledning: Utskrivning av person utan tillstånd som behöver insatser från Socialtjänsten
- Här står 1300 nya svenskar i kö för att få en kompis
- Rapport: Papperslösa blir utan viktiga mediciner
- Nytt stödmaterial för att prata om rasism
- Vi söker en ny chef
- Rapport: Papperslösa blir utan viktiga mediciner
- Normen utmanades av en grupp pappor – då försvann könsstympningen
- Ny rapport: Segregation och likvärdighet i förskolan