Så här arbetar våra hälsokommunikatörer
Filmen är 4.03 minuter lång.
Transkulturellt Centrums hälsokommunikatörer utbildar nyanlända och andra personer med migrationsbakgrund om hälsa och levnadsvanor på deras eget språk.
Vår hälsokommunikation ska främja hälsa och förebygga ohälsa hos målgruppen. Då främjas också möjligheterna att integreras, utbilda sig och delta i arbetslivet.
Alla kommuner i Stockholms län kan beställa hälsokommunikation till sina invånare med migrationsbakgrund utifrån de behov som finns.
Vi utbildar också personal i kommun och landsting som vill ha mer kunskap om till exempel migrationsprocessens inverkan på hälsan.
Varje hälsokommunikationsträff utgår från valt tema, men lika viktigt är att ta tillvara deltagarnas egna erfarenheter och vara lyhörd för deras behov. Utgångspunkten är alltid dialog och motiverande samtal med gott om utrymme för diskussioner och reflektioner.
Vi är utbildade inom hälso- och sjukvård eller folkhälsovetenskap och har själva utländsk bakgrund. Det gör att vi också har unika insikter i olika kulturella aspekter. Vi talar lätt svenska, arabiska, persiska/dari, somaliska och tigrinja
Hälsokommunikationen är indelad i sju ämnesområden och rymmer 30 olika hälsoteman. För enkelhetens skull har vi satt samman våra mest grundläggande och efterfrågade hälsoteman i två paket: paket A och B. Det går också bra att skräddarsy sitt eget paket.
Vi har också paket C och D, de innehåller anpassade föreläsningar utifrån de speciella behov som kan finnas i kommunen. Paket C är riktat till kommunens nyanlända, medan paket D vänder sig till de egna medarbetarna.
Hälsokommunikationen kan ses som en fördjupning av den kortfattade information som ges inom samhällsorienteringen. Med hälsokommunikationen kan kommunen även nå grupper som inte omfattas av samhällsorienteringen. Det kan vara ungdomar, äldre personer, anhöriginvandrare eller migranter som inte ingår i etableringsprogram.
Filmen är 4.03 minuter lång.
Filmen är 5:09 minuter och textad på engelska. Medverkar gör Sofie Bäärnhielm, sektionschef, Haibe Hussein samordnare för hälsokommunikationen, Susan Sami, hälsokommunikatör och Jussi Koreila, avdelningschef på SFI.