- Artiklar och rapporter
- Att arbeta med tolk
- Filmade föreläsningar
- Film som stöd i patientmötet
- Nyhetsbladet
- Om vård och tandvård som inte kan anstå
- Tryckt material
- Vård till personer som flytt kriget i Ukraina
- Våra faktablad
- Våra projekt
- Så samarbetar vårdcentralen med Transkulturellt Centrum för bättre patientkommunikation
- Kunskapsstöd
- Befintlig sida: Vårt förnyade uppdrag för en mer jämlik ...
Vårt förnyade uppdrag för en mer jämlik vård
Region Stockholms hälso- och sjukvårdsförvaltning har gett oss ett förnyat, och bredare, uppdrag. Men precis som tidigare är vårt fokus invånarnas hälsa och tillgång till vård – som båda är ojämlikt fördelade.
Det finns ett gap mellan allmänheten och de grupper som står längst ifrån vården – ofta med migrationsbakgrund, låg socioekonomisk status och sämst hälsa. Vi utbildar och stöttar vårdpersonal så de ska kunna bidra till målet för vår verksamhet: Att säkerställa god, jämlik hälsa och vård för alla invånare. Med andra ord ska vi överbrygga gapet.
Det gör vi genom att:
- Utveckla kunskap.
- Sprida kunskap.
- Arbeta för ökad kulturell kompetens.
Kulturell kompetens i vården – en nyckel till jämlik hälsa
Kulturell kompetens handlar om att förstå hur olika kulturer påverkar individers vanor, beteenden, synsätt och förväntningar. Med sådan kompetens har vårdpersonalen bättre förmåga att arbeta personcentrerat och effektivt med patienter från olika kulturella bakgrunder.
I vårt uppdrag ingår att stärka vårdpersonalens kulturella kompetens, exempelvis genom att hjälpa dem anpassa information och budskap till sina patienter, och ge perspektiv på varför vissa vårdinsatser kan vara mindre effektiva i vissa grupper.
Vi prioriterar särskilt personal som träffar större delen av regionens befolkning, det vill säga inom primärvårdens vårdcentraler, psykiatri, barnhälsovård, mödrahälsovård och habilitering.
Hur har vårt uppdrag breddats?
Till nyheterna hör exempelvis att vi ska vara ett expertstöd i samtliga diskrimineringsgrunder i enlighet med diskrimineringslagen (2008:567), och som ett bidrag till en mer jämlik vård ska vi:
- ge vårdgivare kunskap i diskrimineringsgrunderna.
- hjälpa vårdgivare motverka diskriminering.
- hjälpa vårdgivare att främja patienters lika rättigheter och möjligheter.
Vi ska dessutom fungera som expertstöd i frågor som rör de fem nationella minoriteterna och den regionala hälso- och sjukvårdens skyldigheter, enligt lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk.
I det breddade uppdraget ska vi också bidra med kunskap om:
- Universell utformning: Produkter, miljöer, program och tjänster ska utformas så att alla – i största möjliga mån – kan använda dem, utan att de behöver anpassas ytterligare eller specialutformas.
- Intersektionalitet: Förstå hur olika diskrimineringsgrunder och maktordningar påverkar – eller till och med förstärker – varandra.
- Normkritiskt förhållningssätt: Undersöka och förändra förhållnings- eller arbetssätt om de utgår från normer som kan leda till att grupper exkluderas och missgynnas – medvetet eller omedvetet.
Se den breddade uppdragsbeskrivningen i sin helhet, och hur vi ska:
- Verka som ett kunskapscentrum
- Fortbilda vårdgivare
- Stödja vårdens insatser till befolkningen
- Arbeta med uppsökande verksamhet
- Arbeta med samverkan och nätverk
- Bidra med kunskap om vård för asylsökande och flyktningar